in

4 Sebab Perut Buncit

4 Sebab Perut Buncit

4 Sebab Perut Buncit | Hanya untuk individu yang ada isu perut buncit. Setiap tubuh adalah berbeza jadi, ini khas untuk tubuh yang ada isu berkaitan.

Ada pelbagai sebab perut buncit. Saya senaraikan 4 daripadanya..

Angin

Ini isu biasa. Bila perut kembung, perut nampak membuncit.

Atasi masalah kembung perut, buncit pun hilang.

Mungkin ada isu yang menjadi punca perut kembung seperti jenis makanan, keracunan dan sebagainya.

Sila lakukan pemeriksaan jika perlu kerana perut kembung boleh menimbulkan rasa tidak selesa dan sakit.

Contoh buncit disebabkan perut kembung

Salah satu caranya yang akan membantu ialah dengan pengambilan charcoal tablet. Boleh dapatkan di klinik atau farmasi berhampiran.

Baca lebih lanjut di sini : https://masterlatif.com/activated-charcoal/

 

Toksik

Makanan moden hari ni mengandungi pelbagai bahan kimia dan pengawet buatan untuk pelbagai tujuan.

Untuk tahan lama, supaya rasa lebih sedap dan macam-macam lagi.

Malah, anda mungkin tak perasan sebenarnya ada yang sangat tinggi kimia makanan.

Contoh : Kentang putar

Mungkin kentang putar yang anda makan sebenarnya bukan daripada kentang.

Ia hanya tepung yang diletakkan pelbagai kimia buatan untuk menjadikan rasa dan struktur seperti kentang putar.

Ramai dari kita ingatkan kita makan kentang dan dapat khasiat kentang tersebut. Tapi sebenarnya tidak.

Jadi, oleh kerana banyak makanan moden sekarang yang kita makan adalah “fake atau junk” yang “tidak natural dan tidak asli”, maka bahan-bahan ini semakin lama ia terkumpul menjadi toksik di dalam tubuh.

Ditambah lagi dengan penggunaan pelbagai racun serangga pada sayuran dan buah-buahan, faktor pencemaran udara, tanah dan air.

Sisa tinja yang terkumpul dan berkerak di dalam usus juga menyebabkan perut membuncit.

4 Sebab Perut Buncit
Ilustrasi menunjukkan bagaimana perut yang dipenuhi sisa toksik membuncit.

 

4 Sebab Perut Buncit
Ilustrasi usus yang tidak bersih dan bersih selepas proses detoks.

 

Kajian membuktikan bahawa perut yang bermasalah, tidak bersih dan bertoksik adalah punca seseorang pelbagai penyakit.

Cara atasi isu ini ialah dengan :

1. Mulakan gaya hidup sihat.

2. Lakukan proses detoksifikasi.
Ini ada diterangkan dalam Kurus Dari Rumah dan bagaimana nak lakukan detox cara mudah.

3. Amalkan pemakanan sumber semulajadi, segar dan berkhasiat.

4. Lakukan aktiviti fizikal seperti bersenam secara berkala.

 

Lemak

Secara umum, jika berat badan kita berlebihan ini juga jadi faktor untuk perut jadi lebih besar.

Mulakan gaya hidup sihat.

Lakukan defisit calorie melalui :

1. Amalan pemakanan sihat.

2. Pengurangan kemasukan kalori bersesuai dengan keperluan individu.
Tak boleh ikut orang lain semata-mata. Setiap individu berbeza-beza.

3. Bakar lebihan tenaga dengan bersenam secara berkala.

Jika berat mula turun dengan baik, lemak perut juga mungkin susut.

Dalam Online Coaching Kurus Dari Rumah, kami lakukan defisit calorie dengan spesifikasi lebih bersesuaian untuk penurunan berat (refined defisit calories).

Jika anda amalkan defisit calorie semata-mata, anda mungkin masih mengalami kesukaran.

 

Hormon Cortisol

Saya yakin, ini adalah sesuatu yang ramai tidak jangka.

Ada orang, tak gemuk sangat pun tapi tetap buncit.
Atau dah turun berat tapi perut masih buncit.

Hormon cortisol adalah hormon yang membantu manusia mengatasi stress.

Sebaik sahaja kita bangun tidur, hormon ini akan mula meningkat sebab bila tubuh mula bekerja, berlaku stress (ini kita tak perasan).

Dan hormon ini akan serta-merta turun atau pengeluarannya dihentikan sementara.

Baiklah, saya ringkaskan.

Hormon ini akan buatkan tubuh menyimpan lemak terutama pada bahagian perut. Lemak bahagian dalam perut (visceral fat).

Lemak viseral adalah sangat bahaya kepada tubuh kerana memberi tekanan ke atas organ, membuatkan kedudukan organ menjauh dari kedudukan asal serta meningkatkan risiko penyakit lain.

Kemudian akan buatkan otak terima lebih banyak gula untuk buatkan kita sentiasa rasa nak makan.

Jika kita tidak mengambil langkah mengatasi isu ini, kitaran (cycle) ini akan berterusan tanpa henti.

Antara cara untuk atasi perut buncit atas faktor ini ialah :

1. Tinggalkan pengambilan alkohol serta-merta.

2. Tidur dengan cukup pada anggaran 6-7 jam sehari untuk pastikan tubuh dapat rehat yang diperlukan.

3. Elakkan berada dalam situasi stress. (stress buatkan hormon ini meningkat lebih tinggi)

4. Elakkan diet berlapar.
Dalam Kurus Dari Rumah, kita amalkan diet yang sederhana, sentiasa kenyang dengan makan 5 kali setiap hari.

Berlapar boleh buatkan tubuh lakukan mekanisma melindungi diri dengan menyimpan lemak viseral seberapa banyak yang boleh.

5. Elakkan senaman tidak sesuai yang berlebihan.
Bersenam akan membantu membakar lemak. Tapi kalau silap cara, akan berlaku kesan berlawanan pada sesetengah individu.

Senaman berlebihan buatkan tubuh stress.
Stress meningkatkan lagi tahap hormon cortisol.

Tubuh nak lindungi diri dari stress dan simpan lebih banyak lemak serta buatkan gula lebih banyak dihantar kepada otak.

Di luar kawalan, tubuh anda sedang melawan usaha anda.
Jadi, berikan tubuh cuti rehat untuk proses recovery dan atasi stress.

Dalam seminggu, beri 2, 3 atau 4 hari cuti daripada bersenam mengikut tahap masing-masing.

Jika anda sedang dalam proses turunkan berat badan, boleh lakukan 5 hari bersenam dan 2 hari cuti.

6. Lakukan weight training atau bodyweight training.
Pelbagaikan senaman. Ubah rutin daripada senaman cardio semata-mata kepada weight training.

Not too much cardio please.. =)

 

Dalam coaching Kurus Dari Rumah, saya ada buat kupasan lebih mendalam tentang ini.

Corak pemakanan sihat dan modul 8 minggu senaman berkesan juga turun diberikan.

Untuk adjust kesesuaian senaman dengan keadaan fizikal anda, perlu ada perbincangan bagi mengelakkan kecederaan.

Untuk anda yang ada physical limitation, terdapat workout lain yang disusun bersesuaian dengan tahap masing-masing seperti slip disk, lepas operation lutut atau bahagian kaki, masalah hati sehingga tidak mampu bangun dan sebagainya.

 

Dalam Kurus Dari Rumah juga, kita akan counter semua isu dari pelbagai sudut ini secara serentak.

Inilah juga yang menjadikan peserta turun berat dengan banyak dan pantas serta menjadi lebih sihat.

 

Anda nak turunkan berat dengan cara yang betul, selamat, praktikal dan berkesan hanya dari rumah?

Hubungi Coach Latif di 018-4024 608 untuk sertai Online Coaching Kurus Dari Rumah.
Pengambilan adalah TERHAD !!

Modul pemakanan dan workout Kurus Dari Rumah terbukti berkesan DENGAN SUPPLEMEN bersesuai mahupun TANPA SUPPLEMEN.

4 Sebab Perut Buncit kurus dari rumah
Kurus Dari Rumah dengan online coaching dan pengambilan set supplemen lengkap.

 

4 Sebab Perut Buncit kurus dari rumah
Kurus Dari Rumah dengan online coaching tanpa supplemen.

 

4 Sebab Perut Buncit
Kurus Dari Rumah dengan online coaching tanpa supplemen.

 

4 Sebab Perut Buncit kurus dari rumah

Minum 1 Liter Air Masak Untuk Setiap 25kg Berat

Minum 1 Liter Air Masak Untuk Setiap 25kg Berat | Berapakah jumlah air yang perlu anda minum untuk membantu proses turun berat badan?

Keperluan air harian setiap individu ada kebergantungan juga dengan faktor lain seperti aktiviti dan cuaca.

Namun, secara umum kita cadangkan anda untuk minum 1 liter air bagi setiap 25 kg berat badan.

Plain water atau air masak.
Air kaler-kaler, bergula semua tu.. tak masuk dalam kiraan ok.

 

Kenapa kena minum banyak plain water?

1. Kembali kepada fitrah

Untuk tubuh berfungsi secara optimum, kita perlu ikut bagaimana sebenarnya tubuh kita ni dijadikan untuk bekerja.

Lebih 60% tubuh manusia memerlukan air untuk berfungsi dengan baik.

Ada kajian juga menunjukkan, salah satu punca bermulanya isu kesihatan adalah disebabkan tak minum plain water dengan cukup.

Jadi, just make sure minum air secukupnya.

 

2. Kita nak buang “berat air”.

Pernah dengar orang sebut gemuk air ?

Gemuk air ni adalah bila seseorang mempunyai berat badan berlebihan dan simpan lebih banyak air dalam badan.

Bila sistem detect tubuh susah nak dapat air yang cukup, otak akan mula atur seluruh sistem tubuh supaya “buat simpanan air”.

Macam kaktus atau unta.
Oleh kerana mereka hidup di padang pasir yang susah dapat air, bila dapat air je akan simpan sebaik mungkin.

Kita manusia tak lah dijadikan macam tu, tapi tubuh manusia juga ada mekanisma sendiri untuk simpan air.

Kurang minum air akan buatkan tubuh menyimpan air.

Jadi, dalam usaha untuk fat loss dengan betul kita akan akan keluarkan lebihan air dari badan.

Oh, by the way.
Bila kandungan air tersimpan banyak dalam badan ditambah lagi selalu ambil makanan bergaram, inilah antara punca “water retention”.

Dengan tubuh yang dah buat simpanan air, kemudian tubuh nak normalkan kepekatan garam yang tinggi membuatkan ia perlu lebih banyak air.

Water retention / Edema

Beberapa bahagian tubuh akan seperti membengkak.
Paling biasa berlaku di bahagian kaki. Macam bengkak, bila ditekan lembik dan tak sakit.

Simptom sama juga selalu berlaku pada wanita yang mengandung.

Minum air secukupnya dan elakkan makanan tinggi garam.

 

3. Bantu proses flushing sisa kumbahan dalam perut dan nyahtoksin.

Nak turun berat badan, perlu membuang dengan baik.

Air yang cukup akan memudahkan prose pembuangan dan mengelakkan sembelit apatah lagi kita perlu ambil lebih banyak makanan tinggi fiber seperti sayuran.

Kemudian, kita juga perlu buang toksin dalam sistem tubuh.
Jadi, air adalah sangat-sangat diperlukan dan membantu untuk flush toksin ni keluar.

Kalau sisa kumbahan tak keluar habis, bila timbang nanti masih ada berat tu sekali.

Kita taknak macam tu, kita kalau boleh nak ukur berat tubuh sahaja sebaik mungkin bukan berat yang lain-lain.

Saya akan terangkan lebih lanjut tentang detoks dalam post akan datang.

 

4. Meningkatkan metabolisma

Kajian menunjukkan hanya dengan minum air (plain water-17oz) akan meningkatkan kadar metabolisma tubuh seseorang sehingga 30%.

Peningkatan ini akan berlaku dalam tempoh 10 minit. Malah ia boleh terus berlaku sehingga 40 minit.

Kalau rasa rajin nak baca fakta kajian, ini salah satu link nya :
https://academic.oup.com/jcem/article-lookup/doi/10.1210/jc.2003-030780

Anda Nak Turun Berat Dengan Cara Yang Mudah, Praktikal, Betul, Selamat dan Terbukti Berkesan?

Free Online Coaching (Group) dan Personal Coaching.

Whatsapp / Telegram Sekarang : KDR‘ ke 018-4024 608

Pengambilan adalah terhad.

 

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Facebook Comments

MESTI Adalah Penting Untuk Turunkan Berat Badan

Minum 1 Liter Air Masak Untuk Setiap 25kg Berat